kelt tészta"hagyományosan "
Előtészta :
- Ez egy rövidebb érésű kovász , 40 dkg liszt, az alap
- 120 g liszt
- 10 g élesztő
- 120 ml meleg víz
- A vízben feloldom az élesztőt, beleszitálom a lisztet, összekeverem. Letakarva, a pulton hagyom 1-2 órát, de lehet több idő is .
- Felhasználáshoz hozzámérek :
- 280 g lisztet
- 80 ml folyadék
- 5 g élesztő
- 50 g margarin
- 1 mokkáskanál só
Elkészítés :
- Keverőtálba teszem az anyagokat, a margarin kivételével, jól bedagasztom, majd a végén a margarint is hozzáadom .
- Letakarva, meleg helyen 40 percig kel .
- Lábasban kb 2 liter vizet melegítek, és berakom a hideg sütőbe .
- Munkafelületre teszem a tésztát, kissé átgyúrom, megformázom,kinyújtom , vagy szaggatom ,ha kell megtöltöm . Papíros tepsibe teszem,konyharuhával letakarom .Berakom a meleg-gőzös sütőbe, így kel 35 percet .
- A lábast kiveszem, a sütőt előmelegítem , kb 180 fokra. A terítőt leveszem, és mehet a sütőbe . A sütési hőfok, és idő, sütemény függő .