Csíkos kalács
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl natúr joghurt
- 5 dkg olvasztott margarin
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál víz
- 1 db tojás kenéshez
Elkészítés:
-
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, fél teáskanál cukrot adunk hozzá és letakarva meleg helyen felfuttatjuk 10-15 perc alatt.
-
A lisztet egy tálba szitáljuk hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót kivéve a vizet és a kakaóport.
-
Robotgéppel közepes keménységűre bedagasztjuk , két felé vesszük a tésztát és az egyikbe belekeverjük a vízzel elkevert kakaóport. Letakarva külön-külön meleg helyen 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük.
-
Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk , a kétféle tésztát két felé osztjuk , fél cm-es vastagságúra kinyútjuk mind a négyet ugyan akkorára és egy kakaósat a fehérrel szorosan feltekerünk. ( kakaós megy a fehérre )
-
papírozott tepsibe egymás mellé tesszük a két kalácsot ,lekenjük egész tojással és 30 percet pihentetjük.
-
Újból lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.